Terapii complementare - Hirudoterapia - folosirea lipitorilor in scopuri terapeutice

Sursa:http://www.netmedic.ro/terapii-complementare/hirudoterapia

In ce afectiuni se foloseste
 
Hirudoterapia, hirudoreflexoterapia (tratamentul cu ajutorul lipitorilor prin folosirea unor puncte reflexogene) este un mijloc terapeutic incercat de foarte multe secole in practica medicilor de orice specialitate. Daca stramosii nostri foloseau lipitorile (hirudo medicinalis) numai pentru normalizarea presiunii singelui, in cazul comotiilor cerebrale, al traumelor, pentru inlaturarea deochiului, a blestemelor, pentru calmarea acceselor de isterie, in zilele noastre spectrul afectiunilor care sint tratate prin hirudoterapie a fost marit considerabil. Iata numai o lista scurta a afectiunilor in cazul carora este indicata hirudoterapia: hipertensiune arteriala, cerebroscleroza, arterioscleroza, stenocardie, cardioscleroza postinfarct, tromboflebite, varice, hemoroizi, afectiuni ginecologice, afectiuni ale pielii, migrena, infertilitate, afectiuni oculare, prostata, parodontoza, nefrite, otite si altele. Adesea, chiar si in cele mai complicate cazuri, atunci cind bolnavul nu mai poate evita interventia chirurgicala, hirudoterapia poate invinge boala (varice, hemoroizi, tromboflebita). 

In saliva lipitorilor exista 30 de substante active biologic
Cercetarile stiintifice din acest moment confirma actiunea terapeutica a hirudinului (substanta care se gaseste in saliva lipitorilor) asupra organismului uman. Pe linga hirudin, in saliva lipitorilor se mai gasesc inca 30 de substante active din punct de vedere biologic, care nu pot fi sintetizate sau create pe cale artificiala. Inca din momentul in care lipitoarea incepe sa suga singele incepe sa se manifeste actiunea terapeutica asupra organelor modificate din punct de vedere patologic, dupa care intra in actiune un intreg sir de mecanisme de normalizare a microcirculatiei; in particular, este vorba despre mecanismul de inlaturare a spasmelor vasculare, de asemenea, despre mecanismul de grabire a hemoragiei, ceea ce contribuie la o distribuire mai rapida a structurilor asimilate catre organele-tinta (organele cu un focar patologic). In acelasi timp scade potentialul de coagulare, ceea ce conduce la imbunatatirea hranirii tesuturilor si, in consecinta, la lichidarea procesului patologic. Combinata cu folosirea plantelor, hirudoterapia creste efectul tratamentului de 1,5 ori. Medicina orientala a dovedit existenta pe piele a unor zone deosebite (puncte) care au o legatura bine exprimata cu organele interne. Capacitatea de a influenta de la suprafata pielii organele interne permite folosirea in scopuri terapeutice a unor tipuri diverse de reflexoterapie - acupunctura si, in aceeasi masura, hirudoreflexoterapia. Este vorba in acest context de combinarea a doua metode: acupunctura si hirudoterapia. Astfel, se pune in actiune punctul reflexogen, responsabil pentru un organ sau altul in organism, prin intermediul unei influente mecanice (intepatura lipitorii), plus injectarea in sistemul sangvin a salivei lipitorii - un complex de 30 de fermenti activi din punct de vedere biologic, care au proprietati terapeutice (antinflamatoare, antibacteriene, de purificare a singelui, de calmare a durerilor), imbunatatesc metabolismul, normalizeaza fondul hormonal.

Sint prevenite complicatiile bolilor cardiovasculare
Actiunea terapeutica a lipitorilor are la baza trei factori. In primul rind, lipitoarea musca punctele reflexogene alese de medic. In al doilea rind, lipitoarea introduce in singe saliva care contine o gama de substante active din punct de vedere fiziologic, actiunea carora conduce la normalizarea procesului patologic. Si, in al treilea rind, lipitoarea realizeaza descarcarea mecanica a singelui. Prin aceasta se asigura si pomparea libera de catre lipitoare a singelui si, de asemenea, hemoragia care continua dupa indepartarea lipitorii. 
Hipertensiunea, stenocardia, cardiopatia ischemica, starea de preinfarct, infarctul miocardic, aterosleroza constituie o lista incompleta a patologiei sistemului vascular, unde lipitorile sint recomandate ca un mijloc terapeutic foarte eficient. Ele sint folosite atit independent, cit si in combinatie cu alte metode de tratament, excluzind insa anticoagulantele. 
In ateroscleroza vaselor cerebrale, infarct, tromboza si embolia vaselor cerebrale, lipitorile pot fi nu numai un mijloc de tratament, ci o metoda de prevenire a complicatiilor care pot aparea in timpul acestor boli. 
Hirudoterapia este eficienta de asemenea in tratarea proceselor inflamatorii din rinichi, ficat, vezica biliara. Lipitorile se folosesc si in ginecologie. Hirudoterapia are rezultate pozitive in cazul unor afectiuni cum sint endometritele, inflamarea ovarelor, mastita, modificari degenerative ale ovarelor, sterilitate. Efectul terapeutic se observa destul de repede, durerile scad brusc, temperatura se normalizeaza, ciclul menstrual devine normal.

Si hemoroizii se trateaza prin aceasta metoda
Cei care sufera de hemoroizi stiu cit de greu se trateaza aceasta afectiune si cit de multe neplaceri poate provoca aceasta. Folosindu-se o singura data de lipitori, nici un bolnav nu mai refuza aceasta metoda mai tirziu, pentru ca efectul terapeutic se observa foarte repede. In ciuda arsenalului contemporan foarte larg de mijloace de tratament care se afla la dispozitia oftalmologilor, unii dintre acestia stiind despre eficacitatea hirudoterapiei apeleaza la ajutorul oferit de lipitori. Aceasta terapie este recomandata in procesele inflamatoare ale sistemului circulator, in glaucom, in traumele oculare (mai ales in cazul contuziilor), in cazul cresterii tensiunii oculare. Inca din antichitate, lipitorile sint folosite in tratarea afectiunilor sistemului nervos. In zilele noastre, spectrul acestor patologii a fost largit. Nevritelor, nevralgiilor nervului sciatic, comotiilor cerebrale, paraliziei periferice a nervului facial li s-au adaugat cerebroscleroza, miopatia, stomatonevralgia. 

Procesele inflamatorii din articulatii, artrita se trateaza foarte eficient prin combinarea metodelor hirudoterapiei, ale terapiei manuale si ale fitoterapiei. 

Ca mijloc profilactic in perioada postoperatorie, lipitorile sint folosite si in chirurgie. Trebuie remarcat de asemenea ca hirudoterapia grabeste vindecarea cusaturilor postoperatorii, contribuie la dezumflarea cicatricelor.

In otorinolaringologie, hirudoterapia a patruns nu demult, dar si-a gasit foarte repede locul in tratarea nevritei acute a nervilor auditivi, a otitei externe acute, a afectiunilor cavitatilor nazale.

Lipitorile sint folosite cu succes si in tratarea bolilor de piele: in diferite tipuri de dermatoze, in toxicodermie, impotriva eczemelor, in tuberculoza pielii (lupus), in unele cazuri chiar si impotriva psoriazisului. In cazul furunculilor, hirudoterapia este cea mai eficienta si cea mai lipsita de durere metoda de tratament. Umflaturile, inrosirile si durerile dispar a doua zi dupa aplicarea lipitorilor. Hirudoterapia se foloseste si in tratarea unor boli ale sistemului respirator: in obezitatea la persoanele suferinde de plamini, in formele grele de astm bronsic, in pneumoniile insotite de insuficienta respiratorie.

De curind, hirudoterapia a inceput sa devina foarte populara si in stomatologie: in cazurile de parodontoza, de gingivita, nevralgii, stomatita.

Sedintele de hirudoterapie scad toxinele din singe
Dupa examinarea obligatorie si determinarea starii in care se gaseste bolnavul, medicul stabileste numarul lipitorilor, zona si punctele in care sint aplicate acestea (de exemplu, zonele in care se vad venele pe cap - in cazul hipertensiunii arteriale - sau alaturi de vena afectata - in cazurile de tromboza), dar si numarul sedintelor. Lipitorile se orienteaza singure si se adapteaza fiecarui organism. La unele persoane, sedinta poate dura 10-15 minute, la altele - citeva ore, totul depinde de gravitatea procesului si de evolutia bolii. Daca singele contine virusi, microbi sau produse toxice, lipitorile incep sa scuipe un lichid care contine aceste substante daunatoare. Concentratia de toxine din singe dupa sedinta de hirudoterapie scade de zece ori. Acest fapt poate fi comparat cu procedura de hemodializa sau cu functionarea unui rinichi artificial. 

Teama prezenta la foarte multe persoane inainte de sedinta dispare repede. Bariera psihologica este depasita deja dupa prima sedinta. Dupa sedinta, lipitorile fie sint date pacientului, fie sint ucise pentru a exclude din start posibilitatea de a contamina si pe altcineva cu infectia respectiva. Rana microscopica ramasa in urma lipitorii se vindeca foarte repede. Rezultate foarte bune sint obtinute daca se combina hirudoterapia cu folosirea plantelor, a homeopatiei, fizioterapiei.

In conditii domestice, lipitorile se pastreaza la temperatura camerei, intr-un loc unde nu exista mirosuri tari, pentru ca ele sint foarte sensibile la conditiile exterioare.


Georgeta Licsandru
Distribuie pe: